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蕗みその焼きおにぎり/Baked rice balls with fuki-miso   

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季節を味わいたくて,蕗味噌をこしらえました。
ほろ苦くて独特の香りがする蕗は,年を重ねるごとに好きになっていったもののひとつ。

蕗味噌の作り方

まず最初に,ふきのとうを軽く茹でます。その後冷水にとって,30分ほど置いてアク抜きを。
水気を切って細かく刻み,熱したごま油で炒め,砂糖,みりん,味噌を加えてぽってりするまで練り上げます。

今回は蕗の薹12個くらいに対して,砂糖とみりんは大さじ1ずつ,味噌は大さじ5くらい・・・。(やっぱりちゃんとメモとらないとだめだなぁ。)
お好みでいいと思います。味を見ながら,調整してみて下さい。

そのままでお酒のアテにはもちろんですが,わたしが一番食べたかったのはこの焼きおにぎり。作ってみたくてしょうがなかったんです。だって絶対おいしいに決まってるもの!

普段なら網焼きで作りますが,今回はお知恵を拝借して,フライパンにホットクッキングペーパーを敷いて焼いてみました。均一に味噌に焦げ目がついて,かつ味噌ははがれないし,これはナイスアイデアー!
いつも焼きおにぎりを作るたびに,どんなに気をつけていても網にこげた部分がくっついて,おいしい部分がはがれてしまうのが口惜しくて涙を流していたものですが,これからはそんな思いをしなくてもいいのかと思うと気がせいせいします!!!

・・・話を戻しまして,焼きおにぎりはとてもおいしかったです。味噌とごはんの香ばしさとホクホク感。あと春の香り。贅沢なお昼ご飯でした。




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I mede fuki-miso because I would like to appreciate spring season.
Fuki flavor is slightly bitter and unique, which I like more with getting older.

*Recipe of fuki-miso*

Boil fuki lightly, and soak it in the water to skim the broth for 30 min.
Drain and chop it into the fine pieces. Heat 1 tablespoon of sesame oil in flying pan, and sauté fuki, and then add sugar, mirin and miso. Knead them until getting a glaze.

1 tablespoon of mirin and sugar, respectively, about 4-5 tablespoons of miso for 12 pieces of fuki. I’m sorry. it’s so about…I will take notes next time. Adjust the taste as your like.

Sure fuki-miso is good to eat with your drink. Mm….likes cheese? But this baked rice boll is what I want to try best. Certainly it is so good!

Normally it is grilled on the metal net, but this time I got the idea from the other blog which grilled on the cooking paper laid out on a flying pan. It is so nice idea, to be browned fuki-miso uniformly and to avoid peeling off it!
I’ve been always disappointed with tears, because of peeling off this delicious part while baking rice ball on the net, even paid much attentions on it. BUT I feel so free I don’t need to be cautious from now on!

… back to the story. A baked rice ball was so delicious. Good combination taste of fuki-miso and baked rice with a light and dry texture. With spring flavor … a luxurious lunch I got.

by kokotou | 2008-04-26 12:08 | *Recipe*

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